Gemlik Belediyesi yapı stoğunu belirlemek için envanter oluşturmaya başladı.
Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan, Başkan Yardımcısı Zeynep Akış Serintürk, Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü, Doğal Afetler ve Kentsel Dönüşüm Komisyonu, belediye meclis üyeleri, Yenimahalle, Orhaniye, Balıkpazarı ve Halitpaşa Mahallesi muhtarları ile birlikte dönüşüm planlanan alan ile ilgili bir araya gelerek görüş alışverişinde bulundular.
Bilgi toplamaya yönelik faaliyetler, yüklenici firma ve Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü personelinin katıldığı saha çalışmaları ile başladı. Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan, bu alanda vatandaşlar ile bizzat görüştü. Başkan Sertaslan, dönüşümün eski binalarda yaşayan insanlar üzerindeki etkilerini, binalarda yaşayanların beklentilerini ve bu özelliklere göre çalışmaların herkesin yararına olacak şekilde gerçekleşeceğini dile getirdi.
“Yıkım yapmıyoruz, bilgi topluyoruz”
Gerçekleşen ziyaretlerde projelerin henüz başlamadığını, binaları yıkmaya gelmediklerini söyleyen Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan, “Bu bir kentsel dönüşüm projesi değildir, veri toplama çalışmasıdır. Toplanan bilgiler ışığında dönüşüm yapabilir miyiz, dönüşüm yaparsak nasıl sağlıklı gerçekleştirebiliriz, bunu araştırıyoruz” dedi.
Başkan Sertaslan konuşmasını şöyle sürdürdü: “Yapmaya çalıştığımız şey yıpranmış, eskimiş, yaşam alanı olma özelliğini kaybetmiş yerlerde deprem gerçeğine karşı bir çalışma. Kentsel dönüşüm çalışmaları uzun yıllardır yüksek katlı mı alçak katlı mı olsun tartışmasını geçemedi. Esas konu bu binalarda yaşayan insanların sosyolojik durumlarıdır. Kentsel Dönüşüm analiz çalışmalarında ilk adım Orhaniye, Halitpaşa, Yenimahalle ve Balıkpazarı’ndan başlıyor. Sadece bu alandan ibaret kalmayacak. Bu mahallelerimizden başlayarak kaç tane ev var, bu evler kaç metrekare, kaç kişi yaşıyorlar, kaç yaşındalar, gelir durumları, asansörü var mı, evler kaç cepheli hepsi araştırılacak bir çalışma içine gireceğiz. Elimizde ne olduğunu bilmeden neye ihtiyacımız olduğunu bilemeyiz. Fayda ortaya çıkarmak istiyorsak bunları biliyor olmamız lazım. Müdürlüğü kurduk, personeli bir araya getirdik, ekibi ortaya çıkardık, çalışmalar başladı. Bu durumda sadece çalışanlarımızın tek başına yürütebileceği bir noktada değiliz. Belediyemiz, vatandaşlarımız, muhtarlarımız, zabıta, emniyet ve jandarma ekiplerimiz ile birlikte hareket edeceğiz.”
Dönüşümü tek boyutlu olarak değerlendirmediklerini vurgulayan Başkan Sertaslan sözlerini şöyle tamamladı: “konu sadece binaları dönüştürmek değil, bu alanlarda hayatı da dönüştürüyoruz. Sadece bu bölgede değil diğer mahallelerimizde de vakit kaybetmeden envanter toplamaya başlayacağız. Çalışmalarımız devam ederken meslek kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, siyasi partiler ve temsil yeteneğine sahip diğer gruplarla en kısa sürede bir araya gelerek toplumsal uzlaşı içinde Gemlik’i güvenli, çağdaş ve konforlu yapılara kavuşturacağız.”