Gemlik Kent Konseyi Gençlik Meclisi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü’nde Farkındalık Tüneli kurdu. Gemlik ilçe merkezinde kurulan tünelde kadına şiddet olaylarına ilişkin gazete küpürleri, şiddet sebebiyle hayatını kaybeden kadınların fotoğrafları, bilgilendirici ve eleştirel yazılar sergilendi. Çadır içinde kurulan ekranda ise şiddet olayları ile ilgili haberler yayınlandı. Programa Kent Konseyi üyelerinin yanı sıra Gemlik Belediyesi daire müdürleri, CHP Gemlik İlçe Başkanı Şükrü Aksu ve yönetimi, CHP Gemlik Kadın Kolu üyeleri de katıldı.
Gemlik Kent Konseyi Gençlik Meclisi adına basın açıklaması yapan Melike Yeşildağ, “Kadınların uzun yıllardır eşit bir hayat ve yaşam hakları adına sürdürdükleri bu mücadele, günümüzde de aynı kararlılıkla sürmektedir. Kadınlar, dünyanın her yerinde cinsiyete dayalı baskı ve zorbalığa direnmektedirler. Kadınlar, sadece kadın olmalarından dolayı temel insan hakkı olan yaşam hakları ihlal edilmektedir” dedi.
“Cinsiyet eşitliği için zihniyet değişmeli”
Yeşildağ açıklamasını şöyle sürdürdü: “Maalesef kadınlar, 2022 yılına girerken hâlâ hukuki, siyasi, ekonomik ve sosyal alanda eşit haklara sahip değillerdir. Bu da yetmezmiş gibi kadına yönelik şiddet tüm barbarlığıyla sürmektedir. Resmi olmayan sayılara göre sadece bu yıl ülkemizde 350 kadın öldürülmüştür. Şiddetin önlenebilmesi için öncelikle “toplumsal cinsiyet eşitsizliği”, ciddi bir sorun olarak incelenmelidir. Gerekli yasal değişiklikler ve kararlı politikalarla “toplumsal cinsiyet eşitliği” için zihniyet değişikliğinin sağlanması gereklidir.”
İstanbul Sözleşmesi’nden çekilinmiş olmasının, çağdaş dünyada kabul edilemez bir gelişme olduğunu belirten Yeşildağ, “Laik ve bilimsel eğitimden uzaklaşılması, toplumsal cinsiyet eşitliğine aykırı açıklamaların desteklenmesi, kadını özgür birey olarak görmeyen, kadının haklarını ve insanca yaşamını sınırlandıran zihniyeti besleyen politik uygulamalar vb. nedenlerle, kadınların şiddete maruz bırakılmasının önü açılmaktadır. Kadına yönelik şiddetin önlenmesinin öncelikli koşulu Medeni Kanun başta olmak üzere 6284 sayılı kanunun gereklerinin yerine getirilmesi ve ayrıca Türkiye’de imzalandığı için “İstanbul Sözleşmesi” olarak adlandırılan sözleşmenin yeniden yürürlüğe konularak hükümlerinin uygulanmasıdır” şeklinde konuştu.
“Kadın erkek ayrımını ortadan kaldırmalıyız”
Gençlik Meclisi üyelerini hazırladıkları etkinlikten dolayı kutlayan Gemlik Kent Konseyi Başkanı Gürhan Çetinkaya ise “Hukuk sistemi son yıllarda toplumsal baskının oluşmasıyla adaletli kararlar vermeye başladı. Bu önemli bir adım fakat yeterli değil” dedi. Başkan Çetinkaya konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kadını kutsuyoruz, namus diyoruz ama şiddet uygulayarak namusa sahip çıktığımızı düşünüyoruz. Toplum olarak hukuk, eğitim, sağlık gibi birçok etkeni bir arada düşünerek kadına doğru bir bakış açısı ile yaklaşmamız gerekiyor. Kadın erkek ayrımını ortadan kaldırarak barış içinde birlikte geleceğe yürümeliyiz.”
Açıklamaların ardından tünelin yan tarafındaki yeşil alanda Özen Çağla Akın’ın oynadığı ve Adem Yıldırım’ın yönettiği “İçimdeki Şarkılar” isimli tiyatro gösterisi gerçekleştirildi. Şiddet sonucu hayatını kaybeden bir kadının anlatıldığı kısa gösteri, izleyenleri duygulandırırdı. Akşam saatlerine kadar açık olan tüneli binlerce kişi ziyaret etti.